Home ofis avantajları ve dezavantajları nelerdir?
İçerisinde hem ofis ortamının hem de ev ortamının yer aldığı daireler olarak tasarlanan home ofisi, işi gereği serbest çalışanlar tercih ediyor. Peki, home ofis avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Hafta sonu gezilecek 10 proje 3 site!
Home ofis avantajları ve dezavantajları nelerdir?
İçerisinde hem ofis ortamının hem de ev ortamının yer aldığı daireler olarak tasarlanan home ofis daireleri genellikle, işi gereği serbest çalışanlar; gerçek bir ofis ortamında çalışmasına gerek olmayanlar tercih ediyor
Home ofis olarak şirket kurmanın dükkan kiralayarak şirket kurmaktan herhangi bir farkı bulunmuyor. Ancak, home ofis olarak kullanılan dairenin tapusunun kime ait olduğu, vergilendirmede bazı farklılıklara neden oluyor.
Tapunun size ait olması halinde stopajdan muaf oluyorsunuz. Ayrıca işyeri vergi ödemesinde 4 odalı bir evde işiniz için kullandığınız odanın giderleri de düşülebiliyor.
Buna göre, 100 TL’lik bir faturanın 20 ya da 25 TL'sini gider olarak gösterebiliyorsunuz.
Ancak tam tersi durumlarda; tapunun bir başka aile üyesine ait olması halinde; aile bireylerinden birine ait veya kira ise mülk sahibi ile kira sözleşmesi yapılması gerekiyor.
Bir oda için ortalama 50 – 100 liralık kira gösterilebiliyor. Buda 3 ayda bir 60 liralık bir stopaj ödeyeceğiniz anlamına geliyor.
Brüt Kira tutarı stopaj dahil kira bedeli olarak tanımlanıyor. Kira kontratına Brüt 100 TL dediğinizde ev sahibine 80 TL kira, vergi dairesine de aylık 20 TL vergi ödeyeceğiniz anlamına geliyor.
Home ofis vergi avantajı
Home ofis satışlarındaki KDV oranı, normal ofislerin KDV oranından daha düşük oluyor: Normal ofislerin KDV oranı yüzde 18 iken; home ofislerin KDV oranı ise yüzde 1.