youtube para kazanma 2018
YouTube’un Yeni Para Kazanma Kuralları 2018 – Güncel
Eğer sizin de bir YouTube kanalınız varsa ve para kazanma hedefleriniz veya da hayelleriniz varsa YouTube’nin kendisine ait partner programı artık güncellendi. Yani para kazanma şartları epeyce değişti. Peki sizce bu değişiklik YouTube’a yeni başlayan kanalları nasıl etkiler? Veya da güncellenen bu yeni partner programının şartları neler? Bu soruları ve daha fazlasını yazımızda bulabileceksiniz.
Artık YouTube’da Para Kazanmak Zor
Hatırlasanız geçtiğimiz aylarda Logan Paul skandalından sonra YouTube firması bir kez daha bazı yenilikler yapmak zorunda kaldı. Öncelikle, Google Preferred uygulamasının hesabındaki ayrıcalıklı büyük YouTube kanalların yaklaşık 10 bin kişilik insan çalışan tarafından yakın plana alınacağını açıklayan YouTube firması, reklam verenler firmalar için daha da güvenli bir alan oluşturacağını da belirtti. Her zaman olduğu gibi YouTube’da ne zaman büyük bir olay çıksa bundan her zaman küçük ve daha gelişmekte olan, az kitleye sahip olan YouTube kanalları oluyor. Maalesef bu durum da değişmedi ve YouTube, gelir alımını açmak için dahil olunması gereken Partner Programı’nın yeni kurallarını duyurdu.
Youtube
YouTube Partner Programı Nedir? Nasıl Çalışır?
Yeni oluşturulan partner programına (Youtube’da para kazanma) göre, eğer YouTube kanalınızın 1.000 aboneden az sayıda sahip ve son 12 ayda 4 bin saat izlenme geçmişiniz yoksa kanalınızdan para kazanmak mümkün olmuyor. YouTube Partner Programı’na dahil olmak demek, videolarınızda AdSense reklamlarının bulunması demek. Hal böyle olunca videoları gelire açabilme şartları daha da zorlaştırılmış oldu. Eğer sizde videolarınızdan gelir elde etmek isterseniz bu güncellenen şartı yerine getirmeniz gerekiyor. Eğer siz bundan önceki önceki partner programına katılmışsanız -ki bir önceki söz konusu şartın toplam 10.000 izlenmeydi-. Sizi de bu durum etkileyecek mi? Yani eski partner programı şartı olan 10 bin izlenmeye ulaşamayanlar için bu durum nasıl mı etkileyecek? Yazımızın ilerleyen kısımlarında bu konuya da yer vereceğiz. Haliyle YouTube şu anda epey karışık. YouTuber’ların çoğu ise bu yeni partner şartına karşı.
İçerik üreticilerinin kafasında epey bir soru halen bulunmakta. Çünkü YouTube’un Partner Programı ,sadece AdSense anlamına gelmiyor. Partner Programı aynı zamanda içerik üreten kişilere de çeşitli belli başlı ayrıcalıklar sunuyor. Örneğin videonuzun sağ üst köşesine bir kart ekleyebilirsiniz. Video bitişinde bir videonuzu tanıtabilirsiniz. Bu nedenle bu yeni partner programına katılamayan kullanıcılar bu özelliklerin kullanıp kullanamayacakları hakkında kafa karışıklığı vardı. Ancak YouTube’un yapmış olduğu açıklamaya göre bu özelliklerin ve daha da fazla özelliklerin partner programına katılmalarına gerek kalmadığını açıkladı. Şunu da hatırlatalım. Siz eğer eski partner kurallarını da yerine getiremediyseniz 20 Şubat’ta geçerli olacak kararla partnerlikten çıkarılacaksınız.
Küçük Kanallar Ne Yapmalı? Nasıl Etkilenir?
Hakları korumak olayı epey farklı bir konu ancak yaptığınız işten ve emekten de hiç para kazanamamak nasıl bir olay? Acaba YouTube daha fazla YouTuber istemiyor mu ki böyle ağır şartlar veriyor? YouTube yaptığı açıklamada bu kararı kapsayan kanalların çoğunluğunun aylık gelirinin 100 dolardan az olduğunu vurguluyor. YouTube’nin burada belirtmek istediği olay zaten kanalların çoğu ( 100 $ az kazanan kanalların çoğu ) gelirlerini YouTube’a video yükleyerek geçinemeyecekleri kadar az. Fakat bu durum küçük ve yada daha yeni gelişmekte olan kanallar için işin zorlaştığı anlamını değiştirmiyor. Şunu da söyleyelim bunun asıl sebebi bu yeni kurallar değil. Öncelikle YouTube platform kanalların uzun zamandır görüntülenme sayısına değil de izlenme süresine önem veriyor. YouTube kanallarının izlenme süresi hem kanal için hem de YouTube için önemli bir kavram. Video süreleri 10 dakikayı geçen videoların daha da fazla almalarının asıl sebebi de budur. YouTube Platformu, içerik üreten kanalların daha uzun videolar çekmelerini istiyor. Bu nedenle uzun videoları daha görünür yapıyor. Ayrıca düzenli video yüklemek de kazandığınız parada ciddi bir artış sağlıyor. Ancak uzun videolar hazırlamak kolay bir şey değil. Çekim, kurgu, montaj yükleme derken tüm gününüzü ayırmanız gerekmektedir. Yani bu partner programının yeni güncellemesi ile hobi olarak bir kenarda uğraşılabilecek bir iş değil YouTube.
Bu Değişiklik Ne için?
Peki bu değişiklik ne için? Neden geldi? Bu karar aslında çekilmiş olan bir içeriğin kısa veya bir parçalarını paylaşıp ve bu videoların da maalesef asıl videoların önüne geçmesi bir sebeptir. Yani başkasının içeriğinden para kazananlar diye biliriz. Ayrıca diğer bir sebep ise çoğu kanal sahib,i maalesef genellikle viral video yükledikleri için 4.000 saat izlenme süresine erişmekte. Büyük ihtimal sıkıntı yaşamazlar. Ancak diğer bir şart olan 1.000 abone gerekliliğinde takılma ihtimalleri epey yüksek.
2018 yılının 20 şubat tarihinden itibaren yürürlüğe girecek bu yeni Partner kararlarının küçük kanalları nasıl etkileyeceğini ise önümüzdeki aylar içerisinde daha da iyi gözlemlemek daha da iyi olacaktır.